ponedeljek, 29. april 2013

Logo & promocijska estetika



Sodobna celostna podoba

Zaradi splehnih elementov jo imenujno raje celostna podoba ne celostna grafična podoba v katero nebi sodili internetni elementi. Ta je sestavljena iz v prvi vrsti logotipa. Nujno morajo obstajati argumenti za uporabo čisto vsake pikice, črtice in barve.
Logotip je esenca reklamne celote vašega podjetja. To je osnovni element in vezni člen vseh reklamnih elementov in kampanij. Ob izdelavi logotipa se iznajde celoten homogen image podjetja, kateri se bo gradil skozi vse reklamne elemente. Ta kot temelj mora biti estetsko trden in elastičen, skladen z vsemi reklamnimi detajli, zato mora biti skozi njegovo zasnovo preučen vsak naslednji potencialen reklamni element, vključno z atraktivnimi kampanjami, kot so plakati največjih formatov, kinematografske in televizijske reklame. Profesionalno izdelan logotip omogoča jasno povezavo različnih reklamnih pristopov v en image enega podjetja. To omogoča barvito raznolikost reklamnih potez, ki imageju dajejo polnost z kvalitetnim logotipom pa ohranjajo enotnost.
Logotip si je bolje predstavljati  ne kot začetek ampak kot zaključek. To je vaš podpis pod promocijski in ostali material. To je zlata pika vašega imageja . Logotip je povzetek vaše zgodbe, filozofije podjetja. Le ta je tudi zelo pomemben del promocije. Imeti neko tem bolj globoko poznavanje svojega dela ali in filozofsko prepričanje ter  s tem dušo promocije. (Nike – do it!, canon – you can. Can on!) Pogosto je filozofija v tujini spodbudna. Slogani spodbujajo, cel image pa je zelo dobro , če ne nujno, da inspirirajo s sliko in besedo. V Sloveniji pogosto srečamo negativno provokacijo in odmevnost. Kar pomeni  da se šokira z neko negativno vsebino. To seveda ni primerljivo z šokantnim v pozitivnem smislu. Promocija mora ostati v pozitivnem spominu in biti prijetna. Kot taka je dobro tudi da preseneča. V mislih imam reklamo za boj proti raku dojke. Na plakatu ki je zlata vredna površina je bila grobo z eno črto uprizorjena ena od dojk na mestu druge pa se je nahajala ravna črta. Kar seveda predstavlja obliko po operaciji in odstranitvi ene.
Vedno je namesto negativnega šoka možen tudi pozitiven je pa potrebno malo truda. V tem primeru bi bilo veliko lepše in bolj efektivno, da se inspirira ne straši. Na sliki bi bili lahko 2 lepi zdravi dojki. S čimer se podzavestno spodbuja k skrbi zato kar imamo lepega.
Enako velja za cigarete. Namesto groženj bi lahko z lepo inspirativno sliko pričarali svež zrak.
Ostanemo pri logotipu. Inspirativen torej. Logotip je zelo pomembno kako je uporaben. Kako torej zgleda na vizitkah, dopisih, kuvertah, mapah tudi spletni strani ipd. Zato je, kot že rečeno, zelo primerno da se ga slikovno predstavi tudi uporabljenega na teh elementih.
Za tem: Logotip je lahko kompleksen. S tem je mišljena fulkolor/polnobarvnost, 3d z barvnimi prelivi in včasih tudi senco. Tak logotip je hitro opazen, prepoznaven in močno stopa v ospredje. Seveda pa se je v tem primeru potrebno potruditi in izdelati ustrezno različico  - črno za žig ter 2 barvno različico za cenejši tisk. V tem primeru je le to bolj zahtevno, vendar se ob omenjenih prednostih to vsekakor splača.
Ostale glavne lastnosti pa morajo biti: zapomnljivost, stopanje v ospredje, estetika, inspirativnost, pozitivnost in izražanje pozitivnosti. Sledi dokaj pomembno: resnost, stabilnost, ostrina, k čemur dobro pripomore črna barva. Ta je v logotipu skoraj nujna, vsaj malo te, zaradi naštetih prednosti ki jih daje. Najbolj pomembna pa je samozavest logotipa. In s trem prodornost.
Logotip mora biti skozi vse elemente celostne podobe inspirativen. Do neke mere se lahko celo spreminja. Seveda ob natančno načrtovani celostni podobi. Vse to je zgodba podjetja, logotip pa zlata pika na vse to. O tem več v naslednjem članku.

Saša Vrščaj
gCretors&gCreations
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar